Konya - Bera Hotel

Konya

Size Özel Konya Rehberi

Konya

Konya ziyaretlerinizde Bera konforunu yaşamaya sizleri de bekleriz..

Anadolu kentleri içerisinde tarihi en eskiye dayanan Konya, kültür turlarının vazgeçilmez adreslerindendir. Birçok medeniyete kucak açan şehirde yüzyıllar öncesinden kalma tarihi eserler, hanlar, türbeler ve medreseler görülebilir. Konya'ya geldiğinizde geçmiş dönemlere doğru yolculuğa çıkarak bu tarihi atmosferi doyasıya yaşayabilirsiniz. Gönül diyarı Konya, aynı zamanda kaplıcaları, yeşil alanları ve gölleri ile mistik havasının yanı sıra doğa gönüllerinin de isteklerini sonuna kadar karşılamaktadır.

Alâaddin Tepesi

Alâaddin Tepesi, ilimizin merkez ilçelerinden olan Karatay’da yer almaktadır. Tepe 450 x 350 metre boyunda olup, 20 metre yüksekliğindedir, höyük olarak adlandırılan tarih öncesi ile tarih arasında kalan döneme ait yerleşim yerlerinden birisidir.1941 yılında Türk Tarih Kurumu tarafından yapılan kazılar sonucu tepedeki ilk yerleşimin MÖ 3000’lerde, Erken Tunç Çağında başladığı anlaşıldı. Bu dönemden sonra sırasıyla Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de yerleşim yeri olarak kullanılmaya devam edildi. Günümüzde ise tarihi değerinin yanı sıra bir mesire yeri konumundadır. Tepede en eski Selçuklu eserlerinden olan Alaaddin Camii yer almaktadır.

Alâaddin Camii

Alâaddin Camii, en eski Selçuklu eserlerinden olup, Alâaddin Tepesi üzerinde inşa edilmiştir. Selçuklu Sultanı I.Rükneddin Mesud (1116-1156) zamanında yapımına başlanmış ve I.Alâaddin Keykubad zamanında tamamlanmıştır (1221). Câmi avlusunda I.Mesud, Kılıç Arslan, II.Rükneddin Süleyman, I.Gıyâseddin Keyhüsrev, I.Alâaddin Keykubad, II.Gıyâseddin Keyhüsrev, IV.Kılıç Arslan ve III.Gıyâseddin Keyhüsrev'in mezarları bulunmaktadır. Selçuklu Sarayı’nın yakınında yapılan bu caminin kuzeye açılan kapısı üzerindeki dört satırlık kitabesinden Sultan Alâeddin Keykubat tarafından tamamlandığı yazılıdır.

Mevlana Müzesi

Mevlana Müzesi, Konya’da bulunan, eskiden Mevlâna’nın dergâhı olan yapı kompleksinde1926 yılından beri faaliyet gösteren müzedir. “Mevlana Türbesi” olarak da anılır.Yeşil Kubbe denilen Mevlana’nın türbesi dört fil ayağı (kalın sütun) üzerine yapılmıştır. O günden sonra yapı faaliyetleri hiç bitmemiş, 19. yüzyılın sonuna kadar yapılan eklemelerle devam etmiştir. Osmanlı sultanlarının bir kısmının Mevlevi tarikatından olması türbeye özel bir önem verilmesini ve iyi korunmasını sağlamıştır.Müze alanı bahçesi ile birlikte 6.500 m² iken, yeri istimlak edilerek Gül Bahçesi olarak düzenlenen bölümlerle birlikte 18.000 m²’ye ulaşmıştır.

Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi

Şems-i Tebriz-i Camii ve Türbesi, Konya'da gezilmesi gereken yerler arasında yer alan önemli bir yapıdır.Mevlana Celaleddin Rumi'nin hocası olan Şems-i Tebriz-i'nin adını taşıyan camii ve hemen yanında yer alan türbesi, Mevlana Türbesi'nden sonra en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelmektedir.

İstiklal Harbi Şehitliği

Mevlana Müzesine 800 metre mesafede bulunmaktadır. Bilindiği üzere Konya, Çanakkale savaşında 7000’e yakın şehit vermiş ve vatanını müdafaa etmiştir. Burada da kurtuluş savaşından sonraki halkın yaşamını yansıtan, Konya yaşamına dair maketler, duvar resimleri, İstiklal harbi ve Konya’ya dair birçok iz bulunmaktadır.

Karatay Medresesi

Anadolu Selçuklu vezirlerinden Celaleddin Karatay’ın H. 652 / M.1251 yıllarında yaptırdığı Karatay medresesi Alaaddin Tepesi’nin kuzeyindedir. Medrese Anadolu Selçuklular döneminde Konya’da inşa edilen önemli eğitim kurumlarından biridir.

İnce Minare Müzesi

13. yüzyıldan kalma Medrese, 1956 yılında Selçuklu döneminden kalma taş ve ahşap çalışmalarının sergilendiği bir müzeye dönüştürülmüştür. Selçuklu Sultanı İzzettin Keykavuş II. döneminde vezir Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından yaptırılan medrese, İslam öğretileri ve Sufizm felsefesini öğrencilere aktaran bir okuldu.

Sırçalı Medrese

Sırçalı Medrese, Konya'da bulunan, Anadolu'nun önemli medreselerinden biridir. Açık avlulu, iki eyvanlı ve iki katlı bir medresedir. II. Gıyaseddin Keyhüsrev devrinde yaptırılmıştır. Kesme taş ve moloz taş kullanılmıştır. 1924 yılına kadar medrese olarak kullanılmıştır.

Tropikal Kelebek Bahçesi

Avrupa’nın en büyük, Türkiye’nin ilk tropikal kelebek bahçesi olan Konya Kelebekler Bahçesi, Konya’da farklı bir deneyim yaşamak isteyenler için ideal bir yerdir. 15 türden fazla kelebeğin uçuş alanı olan vadi, aynı zamanda 80 türden fazla bitki ile böcek türlerine de ev sahipliği yapmaktadır.

Sille Köyü

Sille, Konya ilinin Selçuklu ilçesinin 8 km kuzey batısında, antik bir Rum beldesi. Şu andaki idari durumu mahalledir. Burada bahsi geçen Rum Roma’ya ait anlamı taşımaktadır ve Karamanlı Ortodoksların mübadele öncesi yaşadığı yerleşim yeridir. Arkeolojik veriler yerleşkenin 6000 yıl öncesinde kurulduğu yönündedir. İsmin kökeni konusunda çeşitli açıklamalar vardır. İlki Yunan mitolojisindeki Silen (Silene) den geldiğidir. Yine Silenos, kaynayıp, coşarak köpürüp akan su, kelimesinden türediği de kabul gören bir açıklamadır.Köyde yumuşak volkanik kayalara oyulmuş pek çok küçük kilise, Osmanlı mezar taşları ve günümüze kadar gelebilmiş Aya Elena kilisesi ziyaret edilebilir. Kilise, ilk Hıristiyan Bizans imparatoru Konstantin’in annesi Helena tarafından Michael Archangelos adına MS. 371’de inşa ettirilmiştir.Özgün yapısı son yıllarda zarar görse de günümüzde köy ve çevresi SİT alanı olarak kabul edilip koruma altındadır.

Çatalhöyük

Çatalhöyük, Orta Anadolu'da, günümüzden 9000 yıl önce yerleşim yeri olmuş, çok geniş bir Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeridir. Doğu ve batı yönlerinde yan yana iki höyükten oluşmaktadır.Çatalhöyük, Çumra ilçesinde yer almakta olup şehir merkezine 41 km uzaklıktadır.